Monday, October 27, 2008

Lasteaed



Lasteaed asus madalas puumajas, surnuaia ja kiriku vastas. Mõlemal pool koridori oli üks rühmatuba. Kuna lastesõim oli eraldi ja hoopiski teises alevi otsas Meose majas, siis käisid lasteaias suuremad lapsed, arvan, et nelja-kuni seitsme aastased. Koridoris olid väiksed riidekapid, mis mulle väga meeldisid. Ja rühmatoas suured klotsid, millest sai ehitada nii maju kui laevu. Nukunurgas oli nukumööbel. Juba selle nukumööbli pärast tasus lasteaeda minna. Iga väikese tüdruku unistus on kodu mängides panna suur nukk tõelisesse voodisse, kus tekid, linad, padjad ja isegi päevatekk. Riietekapis rippusid väikesed riidepuud riietega ja pesukapis mütsid - sokid. Põhilise mängu moodustas söögi tegemine ja nukunõudega laua katmine. Mäletan, kuidas me populaarset poissi isaks kauplesime. Ega ta eriti tulla ei tahtnud. Poisid ehitasid parema meelega ja sõitsid mööda põrandat plekist kraanaautodega.


Väikeste laudade taga sõime ja joonistasime, kleepisime, meisterdasime. Kui õue läksime, siis hoidjatädi pesi põranda ära ja kapist tõsteti välja magamisraamid, mis lahti laotatutena võtsid kogu põrandapinna.

Uskumatu, aga kui ise selles lasteaias 1974-1980 kasvatajana töötasin, toimis kõik sama moodi. Muutunud oli ainult see, et 3-4 aastased olid paigutatud teise majja, ruumi oli rohkem ja lapsi samuti. Mänguväljak oli samas õues ja üle tee oli park, kus talvel sai keldrimäelt kelguga liugu lasta.

Õuemänguasjad olid kuuris, tõukerattad meeldisid mulle eriti. Lasteaia juhataja elas meie majas, tema nimi oli Milvi ja tal oli kaks peaaegu minuvanust tütart, Sirje ja Signe. Kahjuks kolisid nad peagi Maarjast ära. Lasteaeda tuli meie maja juurest minna üks kord üle tee, siis suurest poest mööda, täitevkomiteest mööda ja ümber nurga. Täitevkomitee majja tehti millalgi kutsekool ja ühe tiigi asemele hakati kooli ühiselamut ehitama.

Kuuekümnendatel ei olnud laste arv suur, mõtlen, et meid võis kokku nii kakskümmend olla.

Olin vanas majas olnud „üksinda kodus” laps, kes nüüd tahtis kangesti lasteaeda minna, sest teised lapsed käisid seal. Sain vanemasse rühma. Lasteaialapseks olemise ajal toimus kaks väga tähtsat pidu - nääripidu ja kevadpidu.

No comments: